ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Božićni ugođaj

Kao što se vidi iz prethodnih postova moji ukućani jako vole pripreme za Božić.
Kako bi naš skroman dom postao "topliji" i odisao božićnim ugođajem, tako se izvlače razne sitnice.

Ovo su neke od dečkima najdražih:

Keramički lampaš "djed Mraz"... dečki ga obožavaju ;)



Svječice svih oblika kod nas su dobrodošle :))



Poklon od drage prijateljice.... baš sam happy svaki put kad ga pogledam...



Gel mirisna svijeća prikladno "upakirana" ;))


Lučice, obične, mirisne... samo neka ih je... nema do plamičaka i njihove topline i ugođaja kojeg stvaraju...


Kao što rekoh... svijeće raznih oblika s prikladnim motivima su dobrodošle :))



Naravno i prikladne teglice su nezaobilazne... ovu trenutno koristim kao odlagalište olovaka, škarica, kistova...


Ova pak ima posebnu namjenu... u njoj svaki Božić stoje medenjaci... "to tako mora biti"- rekli su moji gazde ... i tako je već nekoliko godina, prava naša mala božićna tradicija ;))


Male stvari čine jako puno za onaj poseban ugođaj ;)))
Ne znam kako je kod drugih no baš kao i ja dečki obožavaju lučice, svijećice, mirisne štapiće, ulja.. Zaista se ponekad začudim koliko toga su pokupili od svoje mame... no ipak su to nekako personificirali i oplemenili svojim osobnim štihom.
Kada kuham (njihova velika ljubav - kuhinja i fina papica) i kada me odluče razveseliti, a to je sve čeešće i češće oni se prihvate postavljanja stola, dekoracije, ne samo stola nego cijele sobe, postavljanja svjećnjaka, idu ubrati cvijeće pa rade ili aranžmane ili koriste za dekoraciju stola... Nevjerojatno je koliko mašte i ideja ima u glavicama 7 i 8-godišnjaka, potrebno je samo malo poticaja i poneko objašnjenje.
Tako mi se ponekad dogodi da zaboravim koliko malo godina zapravo imaju.. jer sam u iščekivanju njihovih provala "odraslosti" koje me redom zapanjuju... evo npr. ova tegla za medenjake. To je krenulo još u vrtiću na njihovu želju i sada je već jedna lijepa tradicija. No ono što je fora cijele stvari što su oni to odmah u svojim glavicama to tako i zamislili, pa su čak tražili od mene da kupim još jednu istu da imamo ako se ova razbije (oni su se tada izrazili ubije :)).

Iako obožavaju sviječice i lučice najdraži im je moj osobni favorit i ljubimac - mesingani svjećnjak za 3 visoke svijeće, tako da ga svako malo nađem u kombinacijama na stolu, komodi, a sve češće mi ga pokušavaju prošvercai i u svoju sobu (apsoluna zabrana za sve s otvorenim bilo plamenom ili plamičkom), i to u stilu "pa ne treba goriti" ;))

Male pametnice su gledali (ili Galileo ili Discovery) kako plamičak 1 svijeće zagrijava prostor i podiže temperaturu za 1stupanj, pa mi sad dolaze važni s izjavama tipa "ali mama zima je i treba se grijati da se ne razbolimo, a ti ne trebaš nametavati peć, mi ćemo paziti da se ne ugasi... i znaš mama onda bi mogla onaj novi miris koji si kupila staviti da cjela kuća miriši... znaš mama ti kupiš baš fini miris".... i naravno onda mama da lučice i dečki uživaju - sjednu ispred peći (staklo), promatraju pucketanje vatre iz peći, u raznim pozicijama sobe gore svijeće i/ili lučice, onda me pozovu da "razgovaramo" (da se mazuljkamo - ali su oni preveliki za maženje, pa mi razgovaramo, masiramo vratić i sl :)). Ukratko provodimo izrazito kvalitetno vrijeme zajedno ;))

2 komentara:

  1. Svida mi se kolicina svijeca, svjecica i svega ostalog ;-))
    I sam sam ljubitelj toga iako ne stignem sve popaliti heheheh

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovdje su uslikane samo ove s Božićnim motivima :)) Nisam se dotakla onih "svakodnevnih"... LOL
    Baš je krasno kad popališ nekoliko njih, zar ne? ;))

    OdgovoriIzbriši